Door corona misten met name ouderen en andere kwetsbare groepen lange tijd de nabijheid van anderen. Openblik theater wil met deze intieme, beeldende voorstelling mensen op een liefdevolle wijze troost bieden en bespreekbaar maken hoe de pandemie en de maatregelen daar omheen de mensen persoonlijk heeft geraakt.
Titel:Soelaas
Kenmerken:Klein, intiem, komisch, ontroerend, troostend, beeldend, mime
Synopsis:Twee mensen, fysiek gescheiden door een doorzichtig scherm, zoeken toenadering op afstand.
Duur:25 minuten
Doelgroep:Ouderen (ook mensen met dementie), mensen met een geestelijke beperking, andere kwetsbare groepen.
Werkgebied:Nijmegen en omstreken
(binnen ±20 km incl. Arnhem)
Kosten:€ 450 voor 1 dag van max.
4 uitvoeringen (op 1 locatie) 
  

Voor-het-raam-theater

Het was en is voor ouderen en andere kwetsbare groepen een moeilijke tijd. Openblik theater ontwikkelde speciaal voor hen de voorstelling Soelaas, welke veilig buiten voor het raam van een zorginstelling kan worden gespeeld. En nu wellicht ook weer met de deuren wijd open!

Een intieme voorstelling die troost biedt

Het podium waarop Soelaas wordt gespeeld ziet er van buiten uit als een steiger. Alleen de toeschouwers kunnen zien dat de binnenkant is omgetoverd tot een klein intiem theatertje. Daarin verschijnen twee mimespelers die met hun gezichtsuitdrukkingen en gebaren een komisch en ontroerend verhaal opvoeren over twee vrienden die toenadering zoeken in tijden van fysieke afstand.

De grote, zachte hand die tijdens het verhaal ten tonele komt, dient als metafoor voor iemand de hand toereiken in moeilijke tijden. De interactie van de hand met de speler zorgt voor grappige en vertederende momenten. Het verhaal belicht op tedere wijze de gevoelens van eenzaamheid en het gemis van nabijheid. Door erkenning en blijk van medeleven wil Soelaas troost bieden en moed inspreken.

Boeking, kosten en organisatie

Soelaas is per dag te boeken. Op een speeldag kan Soelaas maximaal 4 keer worden uitgevoerd. Dat wordt gedaan op één locatie.

Dankzij de financiele steun van een aantal fondsen is de ontwikkeling van Soelaas inmiddels grootdeels gedekt. Zodoende blijven alleen de uitvoeringskosten over. Voor een speeldag vragen we van de zorginstelling een bijdrage van € 450 (incl. btw).

Als je een boeking hebt aangevraagd, gaan we kijken of de opgegeven datum beschikbaar is. Daarna nemen we telefonisch contact met je op om de speeldatum vast te stellen en afspraken te maken over de op- en afbouw van het podium, speeltijden en andere praktische zaken.

Corona-proof

De voorstelling is bedacht met als uitgangspunt dat deze geheel veilig is voor bewoners, personeel en ons team. We spelen buiten, bijvoorbeeld voor het raam van de gezamelijke woonkamer. Nu het buiten warmer is en de meeste kwetsbare mensen zijn gevaccineerd is een voorstelling in de openlucht wellicht ook mogelijk.

De voorstelling kan vanwege het podium/decor niet binnen worden gespeeld.

Voorbereiding

De organisatorische afspraken worden per mail en telefoon gemaakt. Alle praktische zaken die je moet weten staan samengevat in onderstaand informatieblad. Het is belangrijk om deze even goed door te lezen. Verder vind je hier publicatiemateriaal voor de interne aankondiging.

Soelaas
informatieblad
Soelaas
publicatietekst
Soelaas
publicatiefoto
Soelaas is de 10e theaterproductie van Stichting Openblik.
Productie:Stichting Openblik
Concept:Marleen Noordergraaf
Regie:Michiel Stoop
Acteurs:
 
Marleen Noordergraaf
Mirjam van Moorselaar
Décor en techniek:Michiel Stoop
Hand:Kathelijne Monnens
…en BEELDERS communicatie voor het ontwikkelen van deze site