Door het corona-virus missen veel mensen het contact met anderen,
met name alleenstaande oudere mensen. Openblik theater wil met deze intieme, poëtische en beeldende voorstelling ouderen op een bijzondere manier troost bieden, het gemis verzachten en op liefdevolle wijze moed in spreken.
Titel:Soelaas
Kenmerken:Klein, intiem, komisch, ontroerend, troostend, beeldend, mime
Synopsis:Twee mensen, fysiek gescheiden door een doorzichtig scherm, zoeken toenadering op afstand.
Duur:25 minuten
Aantal:1-7 bezoekers per uitvoering
Doelgroep:Ouderen (ook geschikt voor mensen met dementie)
Werkgebied:Nijmegen en omstreken
(binnen ±20 km incl. Arnhem)
Kosten:€ 450 voor 1 dag van max.
4 uitvoeringen *
* Wij adviserenmax. 7 mensen per uitvoering.

Voor-het-raam-theater

Het is voor veel oudere mensen een moeilijke tijd. Openblik theater wil hen graag steunen en ontwikkelde daarvoor de voorstelling Soelaas, welke veilig buiten voor het raam van een zorginstelling kan worden gespeeld.

Een intieme voorstelling die troost biedt

Soelaas wordt gespeeld in een rolsteiger die er van buiten uitziet als onderhoudswerk in uitvoering. Alleen de bezoekers kunnen zien dat de binnenkant is omgetoverd tot een klein intiem theatertje. Daarin verschijnen twee mimespelers die met hun gezichtsuitdrukkingen en gebaren een komisch en ontroerend verhaal opvoeren over twee vrienden die toenadering zoeken in tijden van fysieke afstand.

De grote, zachte hand die tijdens het verhaal ten tonele komt, dient als metafoor voor iemand de hand toereiken in moeilijke tijden. De interactie van de hand met de speler zorgt voor grappige en vertederende momenten. Het verhaal belicht op tedere wijze de gevoelens van eenzaamheid en het gemis van nabijheid. Door erkenning en blijk van medeleven wil Soelaas troost bieden en moed inspreken.

Boeking, kosten en organisatie

Soelaas is per dag te boeken. Op een speeldag kan Soelaas maximaal 4 keer worden uitgevoerd. Dat wordt gedaan op één locatie, maar kan eventueel voor verschillende ramen, als de ruimte en de weg er naartoe dit toelaten.

Dankzij de financiele steun van een aantal fondsen is de ontwikkeling van Soelaas inmiddels grootdeels gedekt. Zodoende blijven alleen de uitvoeringskosten over. Voor een speeldag vragen we van de zorginstelling een bijdrage van € 450 (incl. btw).

Als je een boeking hebt aangevraagd, gaan we kijken of de opgegeven datum beschikbaar is. Daarna nemen we telefonisch contact met je op om de speeldatum vast te stellen en afspraken te maken over de op- en afbouw van het podium, speeltijden en andere praktische zaken.

Corona-proof

De voorstelling is bedacht met als uitgangspunt dat deze geheel veilig is voor bewoners, personeel en ons team. We spelen buiten en komen helemaal niet binnen. We hebben alleen telefonisch contact. Het podium is volledig afgeschermd voor buitenstaanders en bij de uitvoering maken we (vrijwel) geen geluid.

Voorbereiding

Alle organisatorische afspraken worden vooraf telefonisch gemaakt. Voor het opbouwen en positioneren van het podium hebben we buiten op de lokatie alleen wat ruimte nodig. Voor het gemak hebben we alle praktische punten die je moet weten, samengevat in onderstaand informatieblad. Daarnaast vind je publicatiemateriaal voor de interne aankondiging.

Soelaas
informatieblad
Soelaas
publicatietekst
Soelaas
publicatiefoto
Soelaas is de 10e theaterproductie van Stichting Openblik.
Productie:Stichting Openblik
Concept:Marleen Noordergraaf
Regie:Michiel Stoop
Acteurs:
 
Marleen Noordergraaf
Mirjam van Moorselaar
Décor en techniek:Michiel Stoop
Hand:Kathelijne Monnens
…en BEELDERS communicatie voor het ontwikkelen van deze site